Casting proces
Casting Agentschap

Je wilt acteur of model worden. Prima, je motivatie zit al goed. En je hebt je professionele foto's al doorgestuurd. Maar zo bekend ben je nog niet, dus word je uitgenodigd op casting, net zoals vele tientallen anderen.
Hieronder vind je een handleiding hoe zo'n casting werkt en hoe jij er tegenover kan staan. Jullie hebben elkaar nodig, dus een goede synergie is belangrijk. Wil je hierin begeleiding, contacteer me dan.

casting proces

hoe verloopt de samenwerking

uitnodiging

Je hebt je portfolio doorgestuurd naar het casting agentschap. Heel snel zal je een reactie krijgen, hopelijk met een uitnodiging je te komen voorstellen.

fotoshoot

Tijdens je voorstelling zal je vaak een fotoshoot hebben in verschillende stijlen; kledij die je zelf meebrengt. Belangrijk hierbij is in welke stijlen je je wilt profileren.

voorstelling

Het agentschap zal je voorstellen bij haar klanten. Sommige doen dit pas wanneer ze een opdracht krijgen waarin je profiel past, andere stellen je vrijblijvend voor.

voorstel opdracht

Je ontvangt een oproep of mail van het agentschap. Hierbij worden idealiter duidelijk de opnamedata, de plaats, budget en vereisten (eventueel eigen kledij) beschreven. Vaak wordt gevraagd of je een bepaalde dag in optie wilt houden, want de opdrachtgever heeft nog niet beslist welke data of met wie hij wil werken. Blokkeer effectief die data, ook al ben je niet zeker of je de job hebt. Krijg je later een nieuwe aanvraag voor die geblokkeerde data, geef dan de nieuwe opdrachtgever mee dat je al een optie hebt op die data, en die dus als tweede optie staat. Gok nooit op twee opdrachten op dezelfde datum, hopend dat je maar voor één effectief gekozen zal worden.

eventuele casting

Ofwel is er nog een casting ronde met andere kandidaten. Casting is onbetaald, duurt meestal maximum een half uurtje en gebeurt niet altijd bij het casting agentschap. Soms wordt een externe partij ingeschakeld op een andere locatie. Je zal op een plaats en uur uitgenodigd worden, meestal met script vooraf ontvangen. Tijdens de casting zal je scènes uitbeelden volgens het script. Bereid je daarom goed voor, leer het script en volg de richtlijnen. Indien je niet kan deelnemen aan de casting, zal je meestal ook niet opgenomen worden in de selectie voor de opdracht.

eventuele call-back en fitting

Wanneer er bij een commercial een familie gevormd moet worden, kunnen de personages aangepast worden aan de hoofdrolspeler. Als de spot bvb rond het kind draait, dan worden de ouders gecast naargelang het type kind dat gekozen wordt. Daarom kan het dat je een eerste casting hebt om te zien of je de rol aankan, maar enkele dagen later een call-back krijgt om nog eens een casting te doen met het kind dat gekozen werd. Die call-back datum wordt initieel niet vermeld op de uitnodiging tot casting. Wanneer je dan toch gekozen wordt, kan een fitting georganiseerd worden, meestal de dag voor de shoot. Bedoeling is dan kleren te passen. Ook die fitting datum wordt initieel niet vermeld op de uitnodiging tot casting.

beslissing

Vraag tijdens de casting wanneer de beslissing genomen wordt. Soms is dat de dag erna, soms ook einde van volgende week. Al die tijd blokkeer je dus de voorgestelde data. De meeste agentschappen hebben de beleefdheid om je ook effectief te laten weten of je gekozen bent of niet, maar sommigen zal je zelf moeten contacteren om op de hoogte te blijven. Hoewel stilte meestal betekent dat je er niet bij bent. Als je een andere aanvraag krijgt nog voor de beslissingsdag om binnen dezelfde vooropgestelde (en geblokkeerde) data te werken, dan kan het geen kwaad om je agentschap te contacteren met de vraag of die al nieuws heeft.

tijdens de opdracht

Indien er afgeweken wordt van het script en er andere handelingen van je verwacht worden, of sommige dingen verlopen niet zoals gepland of verwacht, neem dan onmiddellijk contact op met je casting agentschap. Zij zijn je eerste aanspreekpunt in geval van problemen.

na de opdracht

Graag ontvangt een agentschap een kort verslag over hoe de dag verlopen is. Eventuele overuren en extra kosten kunnen besproken worden, en ook het doorsturen van behind the scene foto's wordt vaak geapprecieerd. Deze mail versterkt ook je band met het agentschap en toont je dankbaarheid.

stappenplan

hoe zet je jezelf in de markt

01 - voorbereiding

waar sta je voor en wat heb je allemaal nodig om jezelf te profileren

02 - inschrijving

agentschappen nemen je hopelijk op in hun portfolio en promoten je

03 - opvolging

brand awareness en brand connotation zorgen voor (h) erkenning

hoe ik je kan helpen

Jezelf in de markt zetten  
is makkelijker met ervaring

Na enkele jaren in de commerciële en acteurswereld heb ik de nodige ervaring en netwerk om je op weg te zetten en te ondersteunen. Contacteer me als je wilt samen zitten om je launch te bespreken.

 • samenwerking

  met alle agentschappen op deze site heb ik ooit samengewerkt, dus ik ken hun werkwijze, samen met een uitgebreid netwerk aan fotografen en MUA's

 • branding en marketing

  het positioneren van merken en lanceren van nieuwe producten was jarenlang mijn job
    » LinkedIn profiel

 • online positionering

  als geen ander weet ik jouw persoonlijheid te vertalen in sociale media en webdesign, om je zo het best in de markt te brengen

casting agentschappen

overzicht

commercieel

je wilt opdraven in commercials als acteur of jezelf op een affiche zien blinken als model

fashion

dit is voor de speciallekes onder ons, met de juiste kleding maten en die smeltende looks

series en films

altijd willen acteren of figureren op televisie in een serie of film, met of zonder ervaring

stem

er is ook een markt als je liever niet je lijf maar enkel je ravissante timbre wilt gebruiken

vereisten

Looks - what else?

Casting agentschappen worden overspoeld door aanvragen van de ideale personen. Allemaal netjes ingeschreven met een portfolio dat kan tellen. Maar bepaalde personen worden makkelijker terug gevraagd. Toch kan jij eruit schieten, maar dan heb je wel volgende basisvereisten nodig.

 • tijd & beschikbaarheid

  makkelijk en last-minute vrijmaken

 • geduld

  tijdens opnames zal je vaak werkloos toezien

 • attitude & motivatie

  stiptheid, correctheid, rustig, luisterend

 

Veelgestelde vragen

Hoeveel bedraagt de commissie en wanneer word je betaald? Wat neem je mee naar een shoot en hoe ben je in orde met de belastingen? En hoe belangrijk is je beschikbaarheid?

casting proces

Niet iedereen wordt gekozen voor de job

Je ziet jezelf als de beste ambassadeur van een bepaald merk. En je vrienden vertellen je al zo lang dat je zo'n lief gezichtje hebt, te vergelijken met die diva die altijd reclame maakt voor dat luxemerk.

Dus je schrijft je in bij een casting agentschap. Prima, maar de juiste maten en looks hebben, is niet voldoende. Er is die attitude en extra schwung nodig, die flair en elegantie. Uiteindelijk word je uitgenodigd voor een casting, en de director spreekt vol lof over je. En toch word je niet gekozen, want de director is de beslissingnemer niet. Hoe werkt het dan?